„Областните обществени съвети намират място в новата стратегия като обществен орган, на който се възлагат съгласувателни и информационни функции, в това число и продължаването на практиката с информационни и образователни кампании на тема „Антикорупция“, подчерта заместник - областният управител.

Приетият от съвета План за действие за 2021 г., е изцяло съобразен с предстоящото решение по приемане на Националната стратегия, като основни акценти са поставени върху засилване на ролята на областните обществени съвети за превенция и противодействие на корупцията, залегнали в Приоритет 4 „Повишаване прозрачността и отчетността на местната власт“ от Националната стратегия, в посока унифициране на тяхната компетентност чрез изменение на Устройствения правилник на областните администрации, възможността им да консултират и разглеждат антикорупционни планове и мерки на органите, действащи на местно ниво, както и да дават становища относно корупционния риск, съдържащ се в различни регулативни актове на тези органи.

За по-доброто взаимодействие с гражданския сектор и бизнеса на местно ниво, се възобновява дейността на общинските обществени съвети за превенция и противодействие на корупцията. Предвидено в Плана е провеждането на отложената заради Ковид пандемията през 2020 г. Регионална кръгла маса на тема „Върховенството на закона - регионална и местна власти, граждански сектор и медии“. През 2021 година ще продължи добрата практика на антикорупционно обучение посредством беседи и лекции на представители на съдебната власт, прокуратурата, НАП и МВР, съвместно с Регионалното управление на образованието, насочено към 11 и 12 класове.

Всички дейности на областно и местно ниво ще бъдат съобразени с епидемичната обстановка и спазването на противоепидемичните мерки.

В края на заседанието, заместник - областният управител Мирослав Комитски напомни на кметовете на общини, че във връзка с произвеждането на избори за народни представители, следва да изготвят заповеди за утвърждаване на секционните избирателни комисии на територията на съответната община с утвърдена номерация, обхват и адрес.

„Очаква се до края на днешния ден Централна избирателна комисия да вземе решение за състава на РИК – Враца, като има готовност да предоставим в Областна администрация – Враца оборудвано помещение с техническа обезпеченост за дейността на комисията“, отбеляза Мирослав Комитски.

Приетият План за действие за 2021 г. вече е публикуван на официалната страница на Областна администрация – Враца.