Срещата бе инициирана от Министерството на правосъдието, след като областният управител на Монтана Ивайло Антонов и кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев изпратиха писмо до министър Атанас Славов с въпроси за бъдещите намерения за сградния фонд на общежитието и за възможната загуба на работни места на служителите на ГДИН.

На дискусията присъстваха още кметове от населени места, общински съветници, началниците на затвора във Враца и на общежитието в Бойчиновци и други. Пред местната общественост главният директор на ГДИН обясни, че от 1 март е предвидена реорганизация в местата за лишаване от свобода, според която затворническото общежитие в Бойчиновци ще бъде закрито, а служителите, които работят там - преназначени във Враца.

Една част от лишените от свобода ще бъдат настанени в корпуса на затвора във Враца, а друга, по-голяма - в ново общежитие, което предстои да бъде открито през април. То е в непосредствена близост до затвора, изгражда се със средства по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и ще отговоря на всички европейски изисквания. Неговият капацитет е до 200 лишени от свобода.

Всички служители на общежитието, които са общо 65, ще бъдат преназначени във Враца - в затвора или в новото пенитенциарно заведение. Като причина за закриването бе посочено още, че текущите разходи за издръжка (вода, гориво, енергия) са нецелесъобразни, спрямо броя на настанените лица, както и бе изтъкнат факта, че са необходими допълнително 1 млн. лева за спешен ремонт на покрива на основната сграда.

Също така на лишените от свобода не може да се осигури обучение в училище, тъй като няма желаещи учители, за разлика от Враца, където функционира училище с богата традиция.

Медицинското обслужване на затворниците в Бойчиновци също е проблем - поради отдалечеността се налагат допълнителни разходи, заради ежедневно конвоиране на лишени от свобода между затвора и общежитието и т.н.

Не на последно място - има затруднения в осигуряване на работа на лишените от свобода, докато във Враца отдаването на труд е много по-достъпно, с оглед местоположението на фирмите.

Сградите на ЗО „Бойчиновци“ ще останат в резерв към ГДИН, като при увеличаване на броя на осъдените лица, те ще се използват отново за място за настаняване на лишени от свобода.

"Междувременно сградният фонд ще бъде охраняван и поддържан от ГДИН и в него категорично няма да се настаняват бежанци", заяви заместник-министър Николов. Подобна реорганизация предстои и в затворническо общежитие „Черна гора“, където лишените от свобода и служителите ще бъдат преместени в затвора в Стара Загора.