Всяка година тук се събират потомците на родолюбивите балканджии от Миновия род, за да се поклонят пред оброка и да предадат на деца и внуци вярата, родовата памет и посланията на отколешните традиции.

Десетилетия наред святото място се е поддържало от ревностния християнин Иванчо Минов от село Игнатица. За него всички говорят, че той е бил човекът, който спомогнал за възстановяването на повечето от 17-те оброци в землището на планинското селище.

Като неписан синовен дълг, след кончината на дълголетния балканджия, грижата за оброка и продължаването на традицията поемат 74-годишният син на дядо Иванчо Божидар Минов и съпругата му Мария. Всяка година двамата дават на този ден традиционния курбан. Да почетат оброка дойдоха дъщерите на Божидар - Иванка и Нели, зетьовете Румен и Васил, внуците Георги, Цветан, Божидар и малките правнуца Румяна и Божидар, както и десетки жители на Игнатица.

Синът на дядо Иванчо разказа, че преди много години оброчният знак бил изграден от другата страна на пътя, но по-късно неговият баща и още няколко боголюбиви игнатенчани го преместили на сегашното му място. За да е по-близо до Бога!

По случай празника Сретение Господне водосвет за здраве на миряните отслужи йеромонах Йоаникий, ефимерий на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица. Той благослови всеки един от присъстващите, като първи повика при себе си децата, както Спасителят навремето първи е благославял най-малките. След тях благослов получи и "виновникът" за празника - бай Божидар.

След празничния водосвет, Божидар Минов разказа, че още от дете е помагал на баща си да се грижи за оброка, предал го е на дъщерите си, предава го сега и на своите внуци и правнуци: "От над 50 години помня как на този ден с баща ми и братята ми се готвехме за този ден. За съжаление, баща ми и братята ми вече не са между живите и аз поех грижата да продължа традицията на рода Минови.

Имам внуци и правнуци и се надявам да не прекъсват започнатото от поколения наред. Радвам се, че и най-малкият ми правнук е третият Божидар в нашия род.

Още от баща ми сме приели този ден за личен празник, защото не само почитаме направеното от него, но и следваме заръките му - да пазим и почитаме традициите и да ги предаваме на децата си. Защото без традиции няма род, а род без традиции не е род", допълни бай Божидар.

По-късно дошлите на водосвета и техните гости се отправиха към Игнатица за общата трапеза в салона на кметството селото, където , според канона, отец Йоаникий прекади казана с овнешка курбан чорба, осигурена от сем. Минови, и поръси за здраве присъстващите над 170 човека от село Игнатица и съседните села.