© ОбА-Враца

На проведената в Областна администрация – Враца среща с участието на членове на Областния щаб за защита при бедствия, инж. Ясен Йорданов отговори на въпроси на журналисти, уведоми, че към 01.11.2023 г. всички пътно поддържащи фирми с които са сключени договори за почистване на пътищата от републиканската пътна мрежа са приведени в готовност, като фирмите обслужващи област Враца са разполагали с 2000 т сол и 7400 т пясък, което представлява 60% и 70% от необходимите материали. И в момента работят на терен фирмите за снегопочистване, и се справят съобразно ситуацията въпреки мокрия сняг, вятър, силен снеговалеж и снегонавявания. Инж. Йорданов заяви, че ще се предприемат необходимите мерки, за да може при бъдещи обилни снеговалежи да се избегнат настоящите проблеми, като една от възможностите е да се монтират снегозадържащи съоръжения край пътищата. От страна на ОД на МВР, екипите са също на терен и контролират трафика, който е изключително натоварен.

По отношение на проблемите с електрозахранването в областта беше отчетено, че 32 екипа са все още на терен. Вече се работи се по електропроводите с ниско напрежение. По всички подадени сигнали ще се работи до пълно отстраняване на повредите.

На дежурните по ОСС се подава актуална информация за обстановката в областта, която е много динамична, обобщава се и се публикува на сайта на институцията.