© ОбА-Враца

Областният управител Николай Николов подчерта, че подобряването на инфраструктурата до контролно-пропускателните пунктове на АЕЦ „Козлодуй“ е от изключителна важност, предвид предстоящото изграждане на нова ядрена мощност на площадката на Атомната електроцентрала.

„Състоянието на път III-101 ( през Хайредин и Гложене ) е изключително лошо и опасно за живота и здравето на водачите, както и на пешеходците. Този път е от стратегическо значение и води към приоритетен обект за националната сигурност на България.

Необходимо е ние, като представители на държавната власт, да направим всичко възможно ремонтът на компрометирания път да бъде извършен в най-кратки срокове, за да може да бъде осигурено както безопасното придвижване на тежкия трафик и необходимата техника при старта на строежа на новия блок, така и безопасността на работещите в АЕЦ „Козлодуй“.", каза областният управител Николай Николов .

Зам.-областният управител Йордан Димитров добави, че път III-101 е от стратегическо значение, а е в изключително лошо състояние. Образувалите се свлачища водят и до предпоставки за тежки катастрофи и са необходими спешни мерки за ремонта на пътя.

Управителят на ОПУ – Враца Ирена Димитрова обясни, че АПИ е взело решение за започване на проектиране на ремонтните дейности за този път, но в момента няма възможност за финансиране.

„Заложени са мерки, но в момента се чака финансиране.“, каза Димитрова и допълни, че такова е осигурено за проекта за ремонт на път II-11 (от Козлодуй през Оряхово, до Плевен).

С г-н Ангел Престойски бе обсъден проблемът за изградената, още преди пътят да стане отговорност на държавата, незаконна канализация в с Гложене.

„Ние сме в готовност да реагираме при възникване на проблеми, но това не решава въпроса. АПИ трябва да поеме отговорност.", каза Ангел Престойски.

Срещата приключи с решение за настояване от името на Областна администрация – Враца пред ръководството на АПИ за вземане на спешни мерки и осигуряване на средства за ремонт на път III-101 в най-кратки срокове.