"Категорично искам да заявя, че по никакъв повод не е давано разрешение за извършване на строителни действия на този частен поземлен имот, който представлява пасище, мера, шеста категория на земята, при неполивни условия, заяви на месечната сесия на Общинския съвет кметът Събков. Явно, че собствениците на имота на своя отговорност, в нарушение на действащата нормативна база, са решили да изградят там нещо - казвам "нещо”, защото ние нямаме информация какво е тяхното инвестиционно намерение”.

Законът за устройство на територията позволява в такъв парцел единствено да се изгради лека прозирана ограда, уточни градоначалникът.

Земята в парцела е подравнена и засипана със ситна трошено-каменна настилка в нарушение на Закона за опазване на земеделските земи, за което е сезирана и уведомена Областна служба „Земеделие”. Очакваме да бъде съставен акт от компетентните органи за извършената дейност, водеща до увреждане и разрушаване на земеделска земя и използването й за неземеделски нужди, без разрешение за промяна на предназначението й, се казва още в отговора на питането.

По подобен начин стои въпросът с паркинга за тирове пред комплекс "Долче вита”. Двата поземлени имота пред комплекса неправомерно се ползват от собственика им Светослава Токяй, за "тир паркинг”, без промяна на предназначението на земеделската земя за неземеделски нужди, без утвърден план за регулация и застрояване и комуникационно-транспортна схема и без необходимите разрешителни, издавани от Община Мездра, за извършване на такава дейност в тях, се казва в отговора на питането на Групата общински съветници от ГЕРБ.

"Това са земеделски земи - пасища, мери, но всички знаем, че от години те са бетонирани и асфалтирани и са в непосредствена близост до главен път Е-79, подчерта кметът на Мездра и допълни, че собствениците на имота не са успели досега да намерят правилното решение на въпроса. Те са закупили имота, като не са очаквали, че ще имат такива последващи проблеми. Въпреки това, са длъжни да извървят целия законов път, който минава и през решение на Общинския съвет, за да направят от тази площ паркинг”.

Събков заяви, че има уверение от собствениците, че до една седмица ще преустановят нерегламентираното използване на този терен за паркинг. За проблема са сезирани Областно пътно управление - Враца и полицията, за да предприемат необходимите действия за предотвратяване на ПТП в този участък от международното шосе.