Делото е заведено от болницата, след като Касата отказала да плати въпросната сума за извършени и отчетени от болницата услуги по оказване на болнична помощ. От НЗОК твърдят, че заявените от болницата суми за периода от месец май 2018 година – до декември 2019 година са над договорените стойности за съответните месеци и става въпрос за така наречената „надлимитна дейност“.

Съдът е приел за безспорно, че в този период болницата е предоставила описаните услуги на своите пациенти по клинични пътеки и е намерил отказа на НЗОК да ги плати за неоснователен, тъй като Конституцията на България прогласява правото на гражданите да имат здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване.

Твърдението на НЗОК, че като бюджетна организация е длъжна да следва бюджетната дисциплина и да изплаща само средствата по утвърдените прогнозни стойностни, е неоснователно, посочват от съда.

Решението на Окръжния съд в Монтана може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София, уточниха от Съдебната палата в Монтана.