© Община Видин

Литийното шествие се насочи към централния площад „Бдинци“, където кметът на община Видин д-р Цветан Ценков поздрави новоизбрания български патриарх. „Пожелавам Ви да отстоявате единството на православието, да издигате авторитета на Българската православна църква, да поддържате добрите взаимоотношения между религиозните общности в България, да бъдете стожер на българското семейство, да продължавате да насърчавате щедростта, милосърдието и съпричастността към най-нуждаещите се и утвърждаването на изконните християнски ценности“, отбеляза кметът.

В словото си патриарх Даниил каза, че благочестивият начин на живот е единственият път за успех и добруване тук, на земята, и за придобиване на вечния живот и вечните блага в Царството Божие. Вярваме и сме се старали да свидетелстваме в това. Надявам се, че ще продължим със съвместни усилия по този път, каза патриархът, като благодари за любовта и подкрепата при служението му като Видински митрополит.

Под дъжда, който хората приеха като божий знак, литийното шествие продължи към катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, където присъстващите поздравиха патриарх Даниил и получиха неговото благословение.