снимката е илюстративна
снимката е илюстративна

Новост тази година е работилницата „Творческо четене на български и английски език”. Тя е насочена към децата над 5 години и ще премине като забавно четене на приказки, запознаване с българската и английската азбука и време за творчество, съобщиха организаторите. Творческото четене ще е всеки четвъртък, от 27 юни до 25 юли, от 11 часа.

Някои от четвъртъците ще са посветени и на една от последните моди сред тийнейджърите - препоръчването на книги с помощта на новите технологии и инструментите на социалните мрежи, съобщават от РБ-Враца. Предизвикателството #КниженИнфлуенсър – да покажем, че четенето е модерно“ ще се проведе на 4, 18 юли и 8 август, от 13:30 ч., като в него ще се включат и ментори, сред които книжни блогъри и букстаграмъри.

Вторниците са планувани за клуба по програмиране за деца. Заниманията започват на 25 юни, от 11 часа, в Детски отдел на библиотеката. Малчуганите на възраст от 7 до 10 години ще работят с малки цветни роботчета Dash & Dot Robots, които ще помогнат на участниците да научат повече за света на кодирането.

Всяка сряда, от 19 юни до 28 август, най-малките ще слушат приказки, като и тази година лятната читалня ще ги посреща в парка зад паметника на Христо Ботев. Началният час е 10:30 ч. Всеки път на място ще е има и библиобус, пълен с книги за най-малките читатели.

Децата, които обичат да изработват различни неща, ще могат да се забавляват заедно в петъците от 28 юни до 23 август, в ателието „Приказни игри”, което ще е в Детския отдел на библиотеката. От там уточняват, че ателието ще се осъществи със съдействието на Български център за дизайн - Враца. Участниците ще правят картички, книгоразделители и всичко, което може да се изработи от хартия.

Официалният старт на програмата „Лято в библиотеката” 2024 ще е на 19 юни, от 10:30 ч., в парка зад паметника на Христо Ботев. Тогава детската писателка Мария Йонова ще представи книгата си „Виола и Укулеле бързат за влака“ (изд. „Мармот“), която е втората от поредицата „Истории от Слънчевата улица“.

През лятото библиотеката ще се включи и в съвместна дейност с общински културен център „Музейко” - град София. Планирана е изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема”, която ще гостува във Враца на 19 и 20 юли. Екипът на „Музейко“ ще представи разнообразни образователни формати, а част от планираните срещи ще са с деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип, казаха още Регионалната библиотека.

През цялото лято в Детски отдел и в Тийн зала на библиотеката ще бъдат обособени и кътове за настолни игри, и рисуване.

Освен това в рамките на лятната инициатива всяко дете, което пожелае, ще може да честити рождения ден на Регионална библиотеката „Христо Ботев“ – Враца с видеопослание. Накрая видеата ще бъдат обединени в общ клип, който ще бъде разпространен по случай рождения ден на културната институция. Тази година тя отбелязва 70 години от своето създаване.

За БТА от там съобщиха, че през по-голямата част от тези години инициативата „Лято в библиотеката“ е била провеждана. Началото е било поставено през 1956 година с първата лятна читалня във Враца, посетена тогава предимно от деца. След известно прекъсване инициативата е възобновена през 2010 г. Миналото лято инициативата е била посетена от над 2 400 деца.

Източник: БТА