© Facebook: Диана Иванова

В инициативата се включват жители от селото и група от 25 доброволци, служители на фирма, финансирала закупуването на необходимите материали за екопътеката, която е с дължина 6 км. На нея вече има поставена маркировка и указателни табели, както и маси, пейки и навеси на няколко места. Пътеката е много живописна, минава покрай няколко изворчета, има и едно с лековита вода, разказват местните.

Началото на еко пътеката започва от новата църква "Св. Николай Чудотворец" в центъра на селото, преминава покрай живописното кладенче с най-вкусната вода "Вункинец", продължава по пътя към средновековната църква "Св. Николай Чудотворец", паметник на културата.

След това пътеката криволичи по живописен път и достига до Геновския вир, където е изграден кът за отдих с навес, маси, пейки и шезлонги. По дървено мостче се продължава към Кръстьовата воденица, а срещу четирите вековни тополи е изграден още един кът за отдих. Пътечката лъкатуши по десния бряг на реката, преминава през орехова гора и достига до усамотена пейка - кът за влюбени.

Следвайки маркировката и красиво изрисуваните табели се достига до лековитата вода на Келавото кладенче, а от там пътечката води до пътя към гарата и селото.

© Facebook: Диана Иванова

Това е третата екопътека, която е възстановена в село Ослен Криводол, благодарение на доброволчески труд и дарения.

„Всичко това стана възможно благодарение на финансовата подкрепа от Прокредит банк, съдействието на Сдружение "Един процент промяна" и доброволческия труд на редица хора. С новата еко пътека се надяваме да привлечем още туристи и любители на природата от цялата страна, а мястото за отдих край Геновския вир да се превърне в любим кът за плажуване и отмора в летните горещини“, каза Диана Иванова, председател на читалището в селото.