Ролята на новосформираната структура е оперативно-издирвателна, информационна, координационна и организационна дейност за превенция и противодействие на престъпления по чл. 235-239, 278в-278д, чл. 349 и чл. 352-354 от Наказателния кодекс.

Същите включват гори, дивеч, риба и други водни организми, защитени територии и местообитания, защитени видове, питейни води, замърсяване на почва, въздух, водни течения, басейни, подземни води, морски води, пречиствателни съоръжения, управление на отпадъците, управление на опасни отпадъци, пренасяне на отпадъци през границата на страната, опасни вещества и смеси, вещества, които нарушават озоновия слой, водовземни съоръжения, минерални води за стопански дейности, отровни вещества и т.н.

Създаването на новия сектор е в изпълнение на Директива 2008/99/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 г. относно защитата на околната среда чрез наказателно право.

Той е резултат от дългогодишните усилия и работа на редица български неправителствени организации, в това число и на Зелени Балкани, в сътрудничество с представители на Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи.


Източник: greenbalkans.org