С постановка на пиесата „Нирвана” от Константин Илиев на сцената в Дома на железничаря в Мездра гостува столичната Театрална работилница „Сфумато”. Пиесата, която отдавана е призната за класика в българската драматургия, пресъздава съдбоносната последна нощ от драматичната любов между Пейо Яворов и Лора Каравелова.

Режисьорът проф. Иван Добчев е поверил ролята на Лора на младата актриса Ирмена Чичикова, носителка на наградата „Аскеер” за женска роля, а в ролята на Яворов се е превъплътил актьорът Христо Бонин. Този своеобразен танц на любовта и смъртта е озвучен от всепризнатия майстор на музика за театър Асен Аврамов. Черно-бялата сценография и костюми са дело Венелин Шурелов.

„Това, което за мен е много важно, е намирането на образа на абсолютната любов, която е възможна отвъд предела, отвъд живеенето. Абсолютната любов е в смъртта, споделя за своя прочит на пиесата на Константин Илиев режисьорът Иван Добчев. Двама души сами посягат на живота си. Значи, те отхвърлят възможността това, което много искат, да им се случи. Жестът на самоубиеца отрича, той е предизвикателство към нормалното живеене. Той иска абсолютното, той иска непосилното, той иска невъобразимото.Това е нещото, към което сме се стремили в спектакъла.”

Написана от Константин Илиев през 1982 г., пиесата „Нирвана” шества по българските театрални сцени повече от три десетилетия. Освен у нас, е играна във Виена, Брюксел, Лондон, Москва, Монреал, Отава и Торонто.

Христо Бонин и Ирмена Чичикова играят „Нирвана” от 2009 г., първоначално като постановка на Пазарджишкия театър, а от пет години тя е в репертоара на Театрална работилница „Сфумато”. Постановката е отличена с редица награди, последната от която е за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Actor of Europe” в Ресен, Македония (2015).