На 1 декември 2017 г. обвиняемият решил да закара приятелката си М. С. (на 20 години) от София на гости при брат й в Монтана. Движели се по автомагистрала "Хемус", като пътничката в колата се возела на предната седалка до шофьора. Водачът се намирал под въздействието на приети преди това наркотици.

Малко след 17:00 часа колата на обвиняемия минавала по северния обходен път на Враца, в района на язовирната стена по посока от столицата за Монтана. По същото време в обратната посока се движел товарен автомобил "ДАФ" с влекач и прекачено полуремарке, натоварен с метални колелета за влакове.

Времето било мрачно, валял дъжд и пътната настилка била мокра. В участъка имало ограничение на скоростта от 70 км/ч. Товарният автомобил се движел с около 67 км/ч, а "BMW"-о, управлявано от обвиняемия Н. Н., с 90 км/ч.

В един момент Н. Н. отклонил вниманието си от шофирането, като се опитал да регулира посоката на въздушната струя на парното отопление в колата. Превозното средство, пресичайки осевата линия, навлязло в срещуположната лява лента, в която се движел товарния автомобил.

Въпреки предприетото аварийно спиране от шофьора на камиона, последвал челен удар между двете превозни средства. В резултат на него лекият автомобил се завъртял на 180 градуса. Свидетел на сблъсъка се обадил на телефон 112, като съобщил за ПТП-о. На място пристигнали две линейки, които транспортирали обвиняемия Н. и приятелката му С. По пътя за болницата във Враца младото момиче починало.

От заключението на изготвената по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалата М. С. е получила съчетана травма, довела до състояние несъвместимо с живота.

По делото е била изготвена съдебнохимическа (токсилогична) експертиза, която констатира присъствие на наркотици в предоставената проба на кръв на обвиняемия Н. Н., а именно амфетамин и специфичен метаболит, доказващ употреба на вещество, съдържащо тетрахидроканабинол. Комбинираната употреба на двете наркотични вещества обичайно води до взаимно засилване действието на същите. Водач, който управлява автомобил под тяхно въздействие, е опасен за останалите участници в движението. Наркотиците създават у него еуфория, променени самооценка и възприятие за пространство и време.

Предстои делото да продължи в съда.