Защитата на Силвестър се възползва от правото да обжалва мярката и вчера в Окръжен съд – Враца, състав с председател съдия Агнеса Ставарова не уважи молбата за по-лека мярка спрямо непълнолетният Силвестър. Заседанието протече при закрити врати, предвид крехката възраст на Роки. Служителите на Съдебна охрана го доведоха с белезници и деликатно го скриха от обективите на камерите и фотоапаратите на журналистите.

Преди да влезе в съдебната зала адвокатът на подсъдимия Данаил Николов каза, че в дългогодишната си практика е имал около 50 подобни казуса и за първи пат задържат под стража непълнолетно лице. Имало е друг случай на такава мярка спрямо непълнолетен, но е бил за убийство. Той заяви, че по реда на въззивното обжалване ще пледира за по-лека мярка за неотклонение на своя подзащитен.

Николов обясни, че бащата е изразил желание да си грижи за Роки и да му окозва контрол. Адвокатът изрази прогноза, че делото е възможно да завърши в следващите десетина дни и да има окончателна присъда по него, като на този етап спрямо Силвестър има само едно обвинение за кражба на телефон, който трябва да се плати. Още при гледането на мярката на първа инстанция MediaNews научи, че срещу Роки в полицията има заведени 19 заявителски материала, което означава, че за 18 кражби, той още не е привлечен като обвиняем, а това е възможно да се случи.

Окръжният прокурор Владимир Дилков вчера е поискал от съда да остави в сила определението на Районния съд. За медията ни, след заседанието съдия Агнеса Ставарова каза, че молбата за по-лека мярка спрямо непълнолетния Силвестър не е уважена, тъй като от характеристичните данни на подсъдимия и от доказателствата по досъдебното производство е видно, че той не може да бъде повлиян от другите мерки - надзор на родителите, надзор на администрацията на възпитателното заведение, в което непълнолетният е настанен или надзор на инспектора при детска педагогическа стая или на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В крайна сметка Роки остава в ареста, за да бъде гарантирано явяването му пред съда при започване на наказателното дело срещу него.

Бащата на момчето работи в Тетевен, майката отдавна е в Испания. Лелята беше дошла в съда и пустосваше на висок глас в коридора, че съдът върши безобразие като арестува дете. На въпрос на репортер на медията ни, не е ли безобразие дете да краде, тя отговори "глей си работата".