© Агенция "Митници"

На 06.05.2023г., около 10:00 часа, в района на Ферибот Оряхово е спрян за проверка влизащ в страната товарен автомобил с турска регистрация. По документи композицията превозва тропически плодове от Нидерландия за Ирак. Шофьорът - турски гражданин, заявил пред митническите органи, че няма нищо за деклариране. В хода на проверката митническите служители откриват в кабината на влекача - под пасажерската седалка и в агрегата на хладилното ремарке - голямо количество банкноти. Общото количество на откритата валута е 5 049 900 норвежки крони с левова равностойност 856 352 лв.

На 06.05.2023г., около 11:00 часа, в района на Дунав мост 2 – Видин-Калафат е спрян за проверка влизащ в страната лекотоварен микробус с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Превозваната стока представлява празни пластмасови палети от Полша за Турция. Шофьорът заявил пред митническите органи, че няма нищо за деклариране. След извършване на оглед на товарното помещение и кабината зад пътническата седалка в естествена кухина митническите инспектори установяват наличието на найлонов плик, съдържащ шведски крони. Общата стойност на откритата валута е 850 000 шведски крони, с левова равностойност 147 042 лв.
На нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение по Валутния закон.

Статистиката на Агенция „Митници“ показва, че шведските и норвежките крони са в топ 4 на пренасяните недекларирани валути за 2022 г., въпреки че не се използват широко като разплащателно средство извън съответните държави. Най-често недекларираната валута продължава да е евро, следвана от британския паунд, коментират експерти от Агенция „Митници“.

Суми над 10 000 евро се декларират при запитване от митнически служител при пътуване от и за друга държава от ЕС, а при пътуване от и към трета страна декларирането е задължително като се попълва декларация. И в двата случая не се дължат такси или данъци за преноса на валутата.