През годините принос в развитието на просветното учреждение имат множество отдадени и будни граждани, които са заемали своето място в читалищното настоятелство и комисиите, както и председателите и секретарите. Сегашният председател е Валентин Вълчев, а секретар е Моника Петкова. За толкова много години са работили хора, с различни гледни точки и виждания за читалищната дейност. Всеки от тях е оставил по малко от себе си и е допринесъл за просперитета му.

„Културният живот в Читалището върви напред и се развива. Постоянно се стараем да имаме нови идеи, които да изпълняваме, за да привличаме хора от всякакви възрасти.

Вече започнахме провеждането на редица културни инициативи за този сезон, представяния на книги на местни автори и изложби“, разказа секретарят Моника Петкова.

В Читалището през годините своето развитие намират редица талантливи певци, танцьори и последователи на творчеството.

И до ден днешен успешна дейност развива Представителният танцов ансамбъл „Мездра“, с ръководител Мирослав Аспарухов и Детският танцов състав "Мездренче", с ръководител Владислав Петров. Те са притежатели на редица награди и призвания на родната сцена и по света.

В развитието на музикалната и певческа самодейност голям дял има Женският народен хор, който заема важно място в културния живот на града и Общината. Носител е на много престижни награди и звания „Лауреат” в почти всички фестивали на художествената самодейност. От 1993 г. ръководител на хора е Юлияна Антимова. Активна дейност развиват и Групата за стари градски песни "Мездрея".

Свое място в Читалището намират местните литературни творци, обединени в ЛК "Хр. Ботев", с председател Светла Дамяновска, а също така и историците, организирани в Краеведческо дружество под ръководството на Мирослав Гетов.

Непрекъснато обогатявайки и обновявайки своята дейност, читалище „Просвета-1925-Мездра“ съумява да обхване талантливите творци и да насочи техните усилия в създаване на културни ценности. Към учреждението вече съществува и трупа за експериментален театър, която ръководи Юли Пухалски, за развитие на майсторските актьорски умения на подрастващите.

Повече за историята на Читалището може да научите от Дипляна 90-години НЧ "Просвета 1925" Мездра.

Екипът на MediaNews честити празника на всички самодейци и читалищни дейци!