Читалищна дейност в селото е имало още през 1936 година, но за съжаление тя е била прекъсната. Летоброенето на Народно читалище „Искър“-2004“ започна през 2002 г., когато по инициатива на Кръстю Стефанов и тогавашния кмет Димитър Трифонов през януари същата година в кметството се приема решение за преоткриване на затвореното читалище в селото.

През 2004 г. читалището е официално възродено, а за негов председател е избрана Дияна Димитров. В селото закипява бурен културен живот. На всеки празник в читалището се организират веселия, програми и беседи.

През този период членовете са били над 100. Благодарение на упорития труд на читалищните дейци, младите хора се запознават с местните традиции, обичаи и фолклор. Създадени са танцова и певческа група. С желание и хъс опитните ръководители развиват творческите умения на своите възпитаници, създават таланти, представят продукции и печелят награди.

По повод празника организаторите бяха подготвили художествено-музикална програма с участието на деца от селото, местната фолклорна група „Искър“, както и гостуващите певчески състави от селата Руска Бела и Игнатица. Специални гости бяха танцьорите от Ансамбъл „Мездра“.

Събитието уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, зам.-кметът Нели Минева, Седефка Петкова, културни дейци, кметове и кметски наместници, жители и гости на селото.

Снимки: Борис Кръстев