По случай откриването на учебната година приветствия към учениците, учителите и родителите отправи директорът на училището Иван Иванчев.

„Желая ви здраве, духовни сили и упоритост, за да се преборим заедно в трудностите и да получим заслуженото удовлетворение от добре свършената работа. Нека любовта на нашите ученици, бъде най-ценният дар за труда ни. Скъпи първокласници, подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по пътя на мъдростта и знанието. Пожелавам ви щастливо детство и успехи в учението. На добър част в голямото и интересно пътешествие, наречено училище.“

От името на родителите на първолаците инж. Димитър Павлов пожела лека и спорна учебна година.

„Днешният ден е от тези, които се помнят за цял живот. Запазете винаги това вълнение, което изпитвате. В училище ще ви посрещнат учители, които ще ви помогнат да обикнете знанието, така и най-трудните уроци няма да бъдат страшни. Уважаеми учители, подайте ръка с обич и вярна на вашите възпитаници. Посрещнете ги с топла усмивка и с най-искрени думи. Помогнете им да преодолеят изпитанията и да сбъднат мечтите си. Дарете ги с цялата си любов. Бъдете за тях не просто учители, а и техни вдъхновители.“

Денят бе вълнуващ и за класните ръководители на първолаците Таня Йоловска, Росица Лакова и Калинка Иванова, които поемат отговорността да поставят основите на тяхното образование и да ги превърнат в отговорни и самостоятелни личности.

По време на тържеството директорът на учебното заведение награди Даниел Коловски, Лидия Пешевска и Матео Кирков, представили достойно училището в IX Международен турнир „Математика без граници“ и „Математически таланти“.

Преди да влязат в класните стаи, водосвет за здраве и успех отслужи Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил.

През новата учебна година в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра ще се обучават 350 ученици. Първолаците са 58, разделени в три паралелки.

Сред гостите на тържеството бяха още Елена Нанова - началник на отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ в Община Мездра, Петя Петкова - председател на Обществения съвет към ОУ „Христо Ботев“, както и бивши преподаватели в училището.