Във финална фаза е изпълнението на най-големия европейски проект на общината по програма „Околна среда“ за подобряване качеството на атмосферния въздух. Проектът обхваща подмяната на старите котли и печки на дърва и въглища на 3286 домакинства в Монтана. Досега са монтирани нови по-екологични отоплителни уреди на 1124 домакинства.

Другият голям проект на общината – основният ремонт на площад Жеравица също е пред завършване. Направени са фонтаните и вече преминаха първите им работни проби. „Централните фонтани са символ на Монтана и са с изцяло нова визия. Те са сред най-красивите в България“, заяви Живков. В следващите два месеца ще се работи по инфраструктурата около тях и настилката до сградата на Драматичния театър.

Обновяването на тази сграда, която съвместява няколко културни институции предстои следващите 4 години. Вече е внесено предложението за финансиране от европейската програма „Развитие на регионите“ по процедурата „Интегрирани териториални инвестиции“.

В строителната програма на общината през тази година продължават активната работа за изграждане на нови паркинги, междублокови пространства и детски площадки. До две седмици ще приключи асфалтирането на третия паркинг в района на ул. „Веренишка“. През последните 2 години са новоизградени и обновени 25 паркинга на територията на град Монтана.

Предстои откриването на най-новия храм в община Монтана, които се намира в село Крапчене. Той е посветен на „Свети Димитър“ и освещаването ще бъде на църковния празник на небесния покровител - 26 октомври.