В сряда – 11 октомври в 18:30 ч. очакваме всички, които искат да видят красиви и уникални места от българската природа, на представянето на филма „Те отлитат“. Продукцията е събрала пет кратки истории за забележителни птици от нашата природа, някои от които вече застрашени от изчезване.

В първата си част филмът разказва за червеногушата гъска, от която са останали едва 10 000 индивида в цял свят. Тази дребна и красива гъска зимува по нашите земи и за да бъде заснета, създателите на филма са прекарали няколко дни сред заледените земи и езера в района на Шабла и Дуранкулак.

Лентата разказва още най-голямата колония от белоглави лешояди у нас, разположена по каньона на река Арда, за намиращия се на ръба на оцеляването египетски лешояд, който също обитава Източните Родопи, за белоопашатият мишелов, който не търпи други грабливи птици в близост до местата, където отглежда малките си и разбира се за царския орел, от който са останали едва 28 двойки в Сакар и Източна Стара планина.

В последният епизод от „Те отлитат“ може да се полюбуваме на къдроглавите и розови пеликани, летящи над Бургас, както и на многохилядните ята от щъркели преминаващи над града всяка есен.

Натура 2000 на колела – пътуващо кино има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места в страната с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.