Вторият важен въпрос, обсъден с Оперативния щаб, е бил необходимостта да се изработи единен протокол от санитарно хигиенни правила, на които да отговарят хотелите. Карастоянова съобщи, че туристическият бранш ще предложи на правителството план за спасяване на летния сезон. От Националния борд са изчислили, че ако се направят 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, от бранша ще върнат в държавния бюджет 1,2 млрд. лева.

„Най-добрият план, който се комуникира по темата, е социално-икономическият, който Националният борд по туризъм предлага на правителството. Най-справедливият инструмент, който може да се използва това е ваучерът. Имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус това лято – от 1 юли до 30 септември, трябва да бъде българският гражданин и българският туризъм”, обясни тя.

Карастоянова увери, че предложенията ще бъдат още в понеделник на бюрата на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на туризма Николина Ангелкова.