Повече от 60 спелеолози от над 15 пещерни клуба от цялата страна взеха участие в Националните пещерни експедиции "Каменополски карст 2016” и "Врачански Балкан 2016”, които се проведоха от 21 до 26 юни. Двете прояви са включени в Националния календарен план на Българската федерация по спелеология, уточни ръководителят на експедициите Ангел Велчов.

Сред участниците бяха 25 пещерняци от Спелео клуб - Мездра, както и представители на врачанския клуб "Стрешеро”, "Саламандър” (Стара Загора), "Луцифер” (Търговище), "Студенец” (Плевен), Спелео клуб - Варна, "Стринава” (Дряново) и на столичните клубове "Хеликтит”, "Искър”, "София”, "Урвич”, „Еделвайс”, "Черни връх”, "Ъндърграунд” и др.

В рамките на едноседмичните експедиции бе осъществено проучване на пещерите "Задънката” в землището на с. Кален, "Гизмова дупка” в землището на с. Цаконица и "Евтик” в землището на с. Старо село, община Мездра, както и организирани прониквания в пещерите "Змейова дупка”, "Барки 8”, "Невестина пропаст” и други във Врачанския Балкан.

Поради наличието на лятна прилепна колония бяха отменени прониквания-та и картирането в пещерите „Каленска пещ” и 'Понора”, за да не се безпокоят прилепите в размножителния период.

Програмата на експедициите включваше и тренировка по пещерно спасяване в района на прохода "Вратцата”. По време на тренировката членове на Сдружение "Пещерно спасяване” демонстрираха изграждане на системи за извличане и спускане на спасителна носилка с пострадал, в това число елементи, използвани при пещерното спасяване - наклонен тролей, балансьор, парапет и др.

Участниците в експедициите бяха на лагер в местността "Краве” между "Учителките колонии” и "Леденика” във Врачанския Балкан. Сред гостите на проявата бяха председателят на Българската федерация по спелеология (БФСп) д-р Петър Берон, секретарят на федерацията Трифон Даалиев, Валери Пелтеков от Сдружение "Пещерно спасяване” и Мартин Трантеев, председател Българската асоциация по спелеология.