Гости на фестивала бяха депутатът от ГЕРБ Красен Кръстев, председателят на Общински съвет - Мездра Яна Венелинова Нинова, общинските съветници Наталия Христова и Данаил Димитров и д-р Галина Лещарска, директор на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца.

Както на всеки фестивал с конкурсен характер, и тук присъстваше авторитетно жури: народният певец Венцислав Пенев, художественият ръководител на Ансамбъл "Мездра" Мирослав Аспарухов и председателят на градското НЧ "Просвета-1925" Валентин Вълчев. Конкурсният регламент на фестивала включваше изпълнения на фолклорни певчески групи, дуети, солови изпълнения, танцови формации и състави.

Домакините бяха подготвили необичайно откриване на културния празник, с което показаха, че традициите български се крият не само във фолклора, но и в предаваната вековна мъдрост, че, за да те запомнят потомците с добро, трябва да посадиш поне едно дърво. С пъстро дефиле от носии и усмивки, участниците стигнаха до мястото, където посадиха своите дървета, при което някои от тях казаха, че оставят и частица от себе си, и отново ще се върнат при своето дърво.

В инициативата се включиха и представители на Мотоклуб "Велика България“ и на Национално движение "Хан Кубрат“, които бяха другата атрактивна изненада на фестивала, след което огласиха селото с рева на мощните си мотори в почетна обиколка.

Фестивалът бе открит от кмета на селото Маргарита Петкова, която поздрави присъстващите, благодари на спомоществователите за доверието и подкрепата и пожела успех на участниците.

През целия ден селото бе огласяно от гласовитите изпълнители и игривите подвиквания на неуморните танцьори. Площадът приличаше на приказна многоцветна феерия от багрите на носиите, усмивки и слънце грееха отвсякъде.

Най-трудна бе задачата на журито, което трябваше да отличи най-добре представителите се участници. След тежката конкурсна надпревара бяха обявени победителите в отделните категории:

Индивидуални изпълнители:

Първото място бе отредено на малката талантлива певица от Царевец Ния Петкова.

Журито присъди две втори места - за Никола Генчев Цолов от с. Дъбене, област Пловдив и Йоанна Миланова от София.

На трето място бе класирана Калинка Костадинова от врачанското село Добролево.

При дуетите първото място заеха Цеца Йончева и Сава Михайлова от с. Малорад.

Народни хорове:

Женската певческа група "Българка“ от с. Борован впечатли не само зрителите, но и журито и заслужено зае първото място. След нея се наредиха женските певчески групи от с. Копиловци и "Китка“ от с. Спанчевци, област Монтана.

Клубове народни хора:

Отново представители на домакините от Танцов клуб "Свирец-игралец“, с художествен ръководител Йоанна Аспарухова, накараха публиката да тропне хорце на място и безапелационно заеха първото място.

След тях останаха танцьорите от Танцова формация "На мегдана“ от София.

При танцовите състави малките магьосници на танца "Сухаченци“ от с. Сухаче, област Плевен, нямаха конкуренция.

Фестивалният ден бе закрит с концерт на популярната народна певица Гуна Иванова и нейния колега Венцислав Пенев, които зарадваха стотиците си почитатели. По стара българска традиция празникът завърши с безкрайното българско хоро под звуците на духовия оркестър от ботевградското село Новачене.

Късно вечерта, небето над Царевец бе озарено от празничната заря, която се вля в ритъма на хорото.