В началото на септември ГЕРБ съобщиха, че го издигат за кмет, заради което той свика брифинг в същия ден и отхвърли твърдението. Тогава Живков заяви, че е "издигнат от местна коалиция". От решението на ОИК-Монтана става ясно, че Живков наистина е издигнат от местна коалиция СДС, но е подкрепен от ГЕРБ.

ДПС също подкрепя кандидата на ГЕРБ в Монтана. "За кмет на Монтана подкрепяме кандидатурата на Златко Живков (ГЕРБ) и се надяваме с общи усилия той да постигне успех и да бъде избран за седми мандат и да продължи така умело да води общината". Това заяви депутатът от ДПС Димитър Аврамов, цитиран от "Офнюз".

Срещу него "Възраждане" издигна народния представител Петър Петров, който е и съпредседател на партията. БСП ще се опита да спечели изборите с общинския си председател Камелия Трифонова. Трифонова е избрана единодушно на общинска конференция на партията.

В битката се включва и председателят на общинската структура на "Продължаваме промяната" в Монтана Теменужка Цветкова. От 16 години работи в сферата на фармацевтичната грижа, а сега е председател на Районната колегия на помощник фармацевтите. Освен това е била кандидат за депутат в листата на "Изправи се! Мутри вън!" през 2021 г. и през 2022 г.

Кандидатите в Монтана са:

Петър Петров - "Възраждане"

Камелия Трифонова - БСП

Теменужка Цветкова - "Продължаваме промяната - Демократична България"

Златко Живков -МК СДС (ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД И ЗНС)

Светослав Илиев - Левицата

Любомир Иванов - Земеделски съюз Александър Стамболийски