Тържественото възпоменание бе открито от главния експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ Светла Дамяновска. Своето преклонение пред делото на Апостола засвидетелстваха деца и ученици от детските градини и училищата в града, общински съветници, граждани и обществени деятели.

Поетична композиция, посветена на Апостола на свободата поднесоха децата от клуба по художествено слово при Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра, с ръководител Лилия Христова, възпитаниците на Юли Пухалски от Школата по художествено слово към НЧ "Просвета 1925" рецитираха стихове за Левски, а деветокласникът от Професионалната гимназия с името на Апостола - Илиян Йончев, представи „Обесването на Васил Левски”.

Талантливите певици от ВГ „Детски свят” с художествен ръководител Анета Петкова изпълниха "Песен за Апостола" и „Кажи, горо”.

С едноминутно мълчание и падане на колене, гражданите сведоха глави пред паметника на Левски.

В знак на признателност и преклонение бяха поднесени венци и цветя от името на Община Мездра, Общинския съвет, ПГ „Васил Левски”, ПГ „Алеко Константинов”, ОУ „Христо Ботев”, Общинската организация на ВМРО, Пенсионерски клуб „Мездрея”, дарителя за паметника и почетен гражданин на Мездра Пенка Георгиева, деца и граждани.

По повод годишнината от гибелта на Апостола, учениците от ИОУ „Св.св.Кирил и Методий” се включиха в инициативата на пловдивското средно училище „Св. Паисий Хилендарски” всички ученици от цялата страна едновременно да рецитират Ботевия реквием „Обесването на Васил Левски”.

Васил Иванов Кунчев! Дякон Игнатий! Васил Левски! Апостолът на свободата… 6 февруари (18 февруари- н.ст), лето 1873 – то…..

О, бесило славно!

По срам и по блясък ти си с кръста равно!... (Ив. Вазов)

151 години безсмъртие! 151 години името на Апостола на свободата - Васил Левски, продължава да бъде най-святата българска икона, пред която цял един народ свежда глава в знак на почит и преклонение…