В предварително попълнените декларации се съдържа цялата информация за доходите – облагаеми (от договор или хонорар, изплатени от юридическо лице) или необлагаеми възнаграждения, например ваучери за храна, допълват от Приходната агенция.

В декларациите ще се съдържа информация и за ползваните облекчения за родители, които са през работодател, както и за изплатени доходи от друга стопанска дейност – наем, обезщетения, пропуснати ползи или неустойки, награди от състезания.

От НАП уточняват, че има доходи, които данъкоплатецът сам трябва да попълни, в случаите, когато е придобил доходи от свободна професия или дейност като земеделски стопани.

През м. март може да се използва и 5% отстъпка от данъка за довнасяне.

Плащането му трябва да се осъществи до края на месеца, като от НАП съветват „предварително да си проверят дали имат такива публични задължения към момента на подаване на декларацията. Ако имат, е необходимо да ги платят и след това да подадат и своята декларация“.

Данъчната кампания за физическите лица приключва на 2 май, а до м. Септември има възможност за еднократна корекция на данните.