Сред неработещите младежи до 29 г. най-много са тези с основно и по-ниско образование (45%). Със средно са около 43% от тези граждани, с висше – 12.3%, без квалификация и специалност - 66.3%. Също така в тази група преобладават жените. В областите Пловдив, Благоевград и София са май-много регистрирани безработни младежи до 29 г. Най-малко са те в Габрово, Перник и Ямбол, сочат данните на АЗ.

Димчева призова неработещите младежи да потърсят услугите на ведомството, за да успеят да намерят както подходяща работа, така и да повишат компетентностите си. Тя напомни за безплатните ваучери, които АЗ отпуска за обучения за придобиване на професионална квалификация или част от професия и за ключови компетентности.

Първият съвет, който даваме, е да бъде направена регистрация в бюро по труда. Има специализирани трудови посредници, които се съобразяват с индивидуални профил на неработещите младежи, обясни Димчева.

Възможно е младежът да има ясна представа какви работни места търси и тогава нашите трудови посредници го насочват. Има случаи, в които младежът има нужда от помощ да се ориентира. За това има групови дейности за съставяне на професионална автобиография, мотивационно писмо, как да се държат пред работодателя, каза заместник изпълнителният директор на АЗ.