През пролетта на 2017 г. Асенова се свързала с неин познат и по време на среща в гр. Враца му казала, че иска съпругът на приятелката й да бъде убит. Тя съобщила данни за него - местоживеене и работно място. Мъжът отказал да се ангажира, но тя продължила да търси начини да осъществи престъпните си намерения. Впоследствие й бил препоръчан човек, който би могъл да й свърши този вид "услуга“.

На 3 август 2017 г. Асенова се срещнала в гр. Мездра с "Дмитрий", без да знае, че той е служител под прикритие. Тя му показала снимки и копие от личната карта на лицето, което искала да бъде убито. Уговорено било и възнаграждение - парична сума от 1500 лева. В допълнение на това тя предоставила информация за местоработата и навиците на съпруга на приятелката й, предала ключ от входната им врата и платила капаро в размер на 400 лева.

Във връзка с воденото досъдебно производство и действията на жената, на 16 август 2017 г. тя била задържана от органите на МВР.

За извършеното престъпно деяние - подбуждане към убийство, съдът е наложил на Мариана Асенова наказание от една година и четири месеца "лишаване от свобода", с изпитателен срок от четири години.