Чести усложнения и състояния, причинени от носенето на контактни лещи са дразнене/болка на очите, подпухналост в областта на очите, замъглено зрение / свръхчувствителност към светлина, конюнктивит, язви на роговицата, инфекциозен кератит (възпаление на роговицата). Спането с контактни лещи може да причини сериозен проблем. Роговицата е прозрачната външна обвивка на окото. Тя предпазва окото и позволява на светлината да се фокусира върху задната част на окото за ясно виждане. Лещите не увреждат често роговицата, но спането в нетрайни лещи увеличава риска от инфекция/язви на роговицата. Инфекция на роговицата или язва изисква антибиотична терапия. Не е изключена дори нужда от трансплантация на роговица.

Какво препоръчват за безопасно носене на контактни лещи: проверете с вашия офталмолог кои лещи е най-добре да използвате. По-добре е разтворите да се съхраняват на хладно място. Препоръчително е да измиете добре ръцете си, преди да докоснете контактните лещи. Не слагайте контактни лещи в устата си и не позволявайте на слюнката да попадне върху тях. Важно е да държите крема/грима за ръце далеч от контактните лещи. Лещите могат да се слагат преди нанасяне на грима и да се отстраняват преди премахването на грима.

Поддържайте кутията на лещите си чиста през цялото време. Важно е да го сменяте поне веднъж на няколко месеца. Не прекалявайте с контактните лещи. Препоръчително е да ги сваляте по съвет на лекар: например веднъж дневно, веднъж седмично. Проверявайте здравето на очите си поне веднъж годишно. Ако имате проблеми (зачервяване / болка в окото / промяна в зрението), трябва спешно да премахнете контактните си лещи и да обсъдите състоянието си с офталмолог. Сериозните здравословни усложнения от употребата на контактни лещи са необичайни. Това е така, защото правилната грижа за лещите ги предотвратява. Ако спазването на препоръчаните насоки е трудно за вас, можете да говорите с вашия офталмолог за възможни алтернативи. Може да е по-добре да носите добрите стари очила.
Източник: Actualno.com