© Зелени Балкани

Целта на конкурса е да награди журналисти с принос в отразяването на теми за природата, Натура 2000, защитени видове и защитени територии и беше разпределен в 5 категории: телевизия, радио, печатна медия, онлайн медия и гражданска журналистика - блог/влог.

Оригиналните авторски материали бяха оценявани от експертно жури* – Елена Стоева, ръководител на проект “Натура 2000 в България - Нови Хоризонти” Зелени Балкани; Светлана Ваташка - редактор в МИТ прес, издател на сп. МЕНИДЖЪР, сайтовете Мениджър Нюз, Новите родители и Обекти; Анушка Енева – координатор Бг Топ Мюзик (Хоби тв); Маргарита Колева – координатор Дарик Радио; Любомир Василев – координатор Икономедиа (Изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Фондация Капитал). Поради добрите материали, журито беше затруднено и оцени като финалисти повече журналисти - с 5 повече от очакваните в категориите блог/влог, онлайн медия и печатна медия.

В първия ден от събитието на опознавателна вечеря, всички гости имаха възможност да се запознаят помежду си и също така да изгледат прожекция на филма на Любомир Андреев - Хроника на една сбъдната мечта - II част

Вторият ден бе изпълнен с обиколка на туристически обекти в района - посещение напещера Леденика, а след това наблюдение на белоглави лешояди на скалите над Вратцата. Следобедът бе отделен за посещение на Природозащитен център Натура 2000 към ПП Врачански Балкан, където ДПП Врачански Балкан представиха центъра и дейностите си, също така бяха представени и дейности по различни проекти на Зелени Балкани - Проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, Проект "Натура 2000 в България - НОВИ ХОРИЗОНТИ" LIFE17 GIE/BG/000371 и Проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649.

Вечерта се проведе коктейл и официална церемония по награждаване на финалистите в конкурса. Всеки номиниран журналист получи Сертификат за постижение в зелената журналистика, а на победителите от всяка категория получиха Плакет „Див кестен“. Всички гости на събитието получиха комплект с информационни материали за застрашени видове в страната.

Финалният ден беше със свободна програма и гостите на събитието имаха възможността да се насладят на красивия Врачански балкан.

ФИНАЛИСТИ по категории:

Категория ТЕЛЕВИЗИЯ

III място - Диана Александрова

II място - Тина Ивайлова и екипът на Glasnews

ПОБЕДИТЕЛ I място - Гергана Гайдарова, БНТ

Категория РАДИО

III място - Ивана Мурджева

II място - Йорданка Петрова

ПОБЕДИТЕЛ I място - Лора Търколева, БНР

Категория ПЕЧАТНА МЕДИЯ

III място - Гавраил Гавраилов

II място - Мария Русева, Йоана Стефанова и Лилия Лозанова

ПОБЕДИТЕЛ I място - Татяна Гаркавая, гражданска журналистика

Категория ОНЛАЙН МЕДИЯ

III място - Генка Шикерова и Зорница Спасова

II място - Дани Йорданов и Виктория Симеонова

ПОБЕДИТЕЛ I място - Валя Ахчиева, Бивол

Категория БЛОГ/ВЛОГ

III място - Любомира Великова

II място - Татяна Гаркавая

ПОБЕДИТЕЛ I място - Рада Бонева, блогър и Добромир Балабанов, Балканка

Източник: greenbalkans.org