Кампанията се извършва по Националната програма за превенция на хронични незаразни болести 2021-2025 г. и за настоящата година обхваща жени на възраст 20-49 години и е за ранно откриване на рак на маточната шийка.

През миналата година кампанията е била за рак на маточната шийка и на дебело и право черво, с цел ранно откриване на онкологични заболявания и злокачествени новообразования на шийката на матката с целева група – жени с фамилна анамнеза. Според данни на РЗИ за периода от 25 август до 5 декември м.г. са извършени 302 гинекологични профилактични прегледа.

Установени са 138 жени с диагнози, а 164 са клинично здрави, според регистрите на здравната инспекция във Враца. „Установените и новооткрити заболявания са в рамките на допустимия процент, което говори за добра превенция от страна на личните лекари и специалистите акушер-гинеколози“, допълни д-р Чавдар Манов.

БТА припомня, че до 26 ноември в Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца се провеждат безплатни прегледи за диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. /БТА