Празникът започна с тържествена Света Литургия в църквата "Св. Димитър", отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. След службата стотиците миряни поеха към паметника на поета революционер Христо Ботев, за да отдадат почит и отбележат 175 години от неговото рождение.

Литийното шествие продължи към "Долната махала", при "Пръстените", водено от млади мъже, жени и девойки, облечени в национални носии, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални трибагреници.

Отец Антон отслужи Велик водосвет, след който над 50 смелчаци се хвърлиха във водата, за да спасят Божия символ. Първи до него стигна 37-годишният Петър Тодоров, който се хвърля във водите на река Златица за втори път.

„Чувството е уникално, благодаря на всички за чудесната организация. Пожелавам здраве и щастие“, каза Петър Тодоров за MediaNews.

След спасяването на Кръста в реката се изви ледено мъжко хоро. Накрая всички се събраха около огъня, където се изви голямо пъстро хоро, огласено от звуците на каба гайди.