© Радио Видин

"Щастлив съм, че за поредна година ще посетим градове в Северозапада и по този начин ще дадем възможност и на хората от този край на България да вземат безплатно дръвчета, да ги засадят и да направят региона по- красив, по- зелен и по-чист", каза Никола Рахнев- основател на "Гората.бг".

Във Видин фиданките ще се раздават в събота на централния площад от 11.00 часа.

След обяд в събота доброволците ще бъдат в Берковица. Ще раздават фиданки от 16.00 часа на площада пред Общината.

Във Враца раздаването на дръвчетата ще започне от 10.30 часа в неделя на централния площад "Христо Ботев".

Неделя следобед и гражданите на Монтана ще могат да получат фиданки- от 15.00 часа на централния площад "Жеравица".

"Ако имам възможност бих посетил всеки един град в България. Разбира се, сезонът е ограничен. Ние имаме само четири месеца и за тези четири месеца опитваме да засадим един милион дръвчета с доброволци в България. Вярвам, че ще успеем този сезон да направим това чудо. Така ще достигнем 3 милиона дървета, засадени от инициативата "Гората.бг" за последните 10 години и ще продължим към голямата ни цел, която е 5 милиона до края на 2025 година", допълни Никола Рахнев.

Тази събота и неделя доброволците от "Гората.бг" ще раздават кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, череша, орехи, медоносни липи, явори, люляци, бряст и др. Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра.