© Община Враца

Празникът откри кметът Калин Каменов, който приветства присъстващите и благодари на участниците, че допринасят за съхраняването на българските традиции.

„Врачанският край е известен с уникалните си сортове грозде и специфичните гозби и мезета. Кой ли в България, а вече и по света не е чувал за „Врачанска теменуга“ или не си е облизвал пръстите, опитвайки пълнени чушки с боб, питката в подница и прословутата врачанска лютика“, каза при откриването на празника водещата Радосвета Крумова.

© Община Враца

Професионални журита оценяваха предоставените питиета и мезета. Като най-добър майстор на червено вино бе отличен Румен Стамболийски от Враца. При белите беше отличена Йоана Лекова от Враца. При ракиите наградата отиде при Мирослав Алексиев от Враца, а първенци при мезетата станаха Тони Коцев от с. Бистрец с мезе за вино и Детелина Кирова от с. Тишевица с мезе за ракия. В петте категории бяха раздадени общо 15 награди и много поощрителни.

© Община Враца

В празника се включиха и танцьори от Представителен танцов състав „Хемус“.