© Община Мездра

12-тото издание на доброволческата кампания се проведе под наслов „Да преобърнем играта!“ и даде старт на активностите по повод Световния ден на почистването (World Cleanup Day 2024) - 20 септември. Инициативата е в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World“ за обществена чувствителност към опазването на околната среда.

По традиция значително по-активни бяха жителите на съставните села на общината. Най-много доброволци взеха участие в почистването на замърсени зони в землището на Ослен Криводол. Сред останалите „отличници“ са Брусен, Боденец, Лютиброд, Дърманци и Злидол. А така също Оселна, Руска Бела, Моравица, Игнатица, Елисейна, Лик, Мездра и др.

По време екологичната акция са почистени 14 замърсени зони на територията на общината. Събрани са 1 200 кг отпадъци, които са извозени до Регионалното депо край врачанското село Косталево. Със съдействието на Министерство на околната среда и водите общините бяха освободени от дължимите отчисления и обезпечения за количествата депонирани отпадъци по време на провеждането на кампанията.

В подкрепа на инициативата Община Мездра осигури достатъчно чували и ръкавици на желаещите да се включат в почистването.

От Общината благодарят на всички доброволци, които са се включили в кампанията „Да изчистим България заедно” и са спомогнали населените места в община Мездра да придобият по-приветлив вид!