Главният специалист в „Горско и селско стопанство“ Мездра Светлин Попов заяви,че основно се залесяват три вида дървета – акация, дъб и ясен. Той изрази задоволство, че много деца са се включили в залесяването, въпреки че теренът е труден. Той обясни, че само днес са засадени над 2000 фиданки на двата терена.

Попов обърна внимание, че от миналогодишните дръвчета са се хванали почти 80%, което е много добър атестат. Той припомни и т.нар. протест преди година, когато тук бе извършена санитарна сеч на старите и болни борове. Сега е останала само една ивица от тях, които са в друг имот и приличат на мъртва гора сред зеленината около тях.

„Лошото е, че днес не виждам нито един от тези, които тогава протестираха и си мислеха, че разбират и от дървета, и от гора, и от санитарна сеч. Да бяха дошли днес да засадят поне по едно дърво, като бяха толкова загрижени тогава” – допълни специалистът.

Най-ентусиазирани бяха учениците, които въпреки тежкия терен, копаеха дупки и засаждаха фиданките. За възпитаниците на ПГ "Алеко Константинов" това бе и специален ден. По повод предстоящия 75-годишен юбилей на учебното заведение, момичетата и момчетата от на Професионалната гимназия засадиха 75 дръвчета. Празникът на "алековци" ще бъде отбелязан през месец май.

Деветокласникът Дилян от СУ”Св. Климент Охридски” – село Зверино пък заяви, че за първи път участва в залесяване, но усещането че си посадил дърво е невероятно. Оше повече, че има много емоции, че са се запознали с нови хора и най-вече, че винаги сред природата е много приятно.

Стана ясно, че по време на залесителната акция ще бъдат залесени общо 8000 броя широколистни дръвчета върху площ от 30 декара.