За първа година националния флаг ще получат децата от подготвителните групи в 16 детски градини и учениците от ХІІ клас. Трибагреникът отново ще бъде подарък за всички първокласници.

"Целта е по-малките ученици да научат повече за националните символи, а абитуриентите да развиват инициативата, независимо къде ще продължат своето висше образование. Скъпи ученици, получавайки трибагреника, искам да си припомните, че сте наследници на един велик народ и по-важното, че имаме много поводи да се гордеем, че сме българи. През всичките тези векове сме се съхранили като нация, защото сме били единни.

Призовавам Ви в Деня на Освобождението на България - 3 март, да отбележим празника заедно и с родолюбив дух на централния площад "Христо Ботев". Тези от Вас, които нямат възможност да се включат в честванията, могат да развеят гордо знамето от своето жилище", призова дванадесетокласниците Калин Каменов.

Трикольорът беше раздаден още на учениците от XII класове в училищата СУ "Христо Ботев", ПЕГ "Йоан Екзарх", Спортно училище "Св. Климент Охридски" и ПТГ "Никола Вапцаров".

В рамките на срещите пред учениците беше прожектиран и филм за бележития врачанин и фабрикант Мито Орозов, с автори Христо Илиев и Петко Тодоров.

"Днес освен, че всеки от Вас ще получи българското знаме, ще имате възможността да се запознаете с живота и делото на един от най-известните и световнопризнатите врачани - Мито Орозов. Преди година поставихме началото на инициатива за увековечаване делата на едни от най-успелите ни съграждани. Вече е изграден паметник на скулптора Андрей Николов, предстои изграждането на монумент и на режисьора Людмил Кирков, както и на фабриканта Мито Орозов", коментира Калин Каменов пред учениците от СУ "Христо Ботев".

Общественикът Христо Илиев подари копие от филма на всички училища. В родолюбивата инициатива на Община Враца се включиха още заместник-председателят на Общинския съвет Владимир Христов и общинският съветник Марияна Петкова.