Повишението е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли. Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление. Заявления могат да се подават до 31 октомври на място в дирекция "Социално подпомагане" Кула, както и в приемните в Грамада и село Бойница. Целевата помощ за отопление се отпуска, ако лицата или семействата отговарят на следните допълнителни условия:

- обитаваното от тях собствено жилище да е единствено;

- да не осъществяват дейност като еднолични търговци и да нямат участие в капитала на търговско дружество;

- да нямат вземания, доходи от движимо или недвижимо имущество, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля линията на бедност за съответната година (за 2023 г. - 504,00 лв.), с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация;

- да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане или чрез даряване през последните 2 години, като общата стойност на сделките не трябва да надвишава 3 628,80 лв. (24-кратния размер на основата за подпомагане, която за 2023 г. е в размер на 151,20 лв.).

Заявленията се обработват до 20 дни след тяхното подаване, а в 7-дневен срок след това се издава заповед за отпускане или отказ на помощта, съобщават от Дирекция "Социално подпомагане" Кула.

Източник: bnr.bg/vidin