В началото на срещата, Лорета Колева представи обективните данни от националното външно оценяване в IV, VII и Х клас и държавните зрелостни изпити. Тя посочи, че резултатите от НВО по БЕЛ в IV и Х клас са се повишили, а по математика – в IV и VII клас.

По-ниски от предходна година са резултатите по БЕЛ в VII клас. От всички 53 училища на територията на областта, само 5 са с по-висок резултат от този за страната. 22 са повишили резултата си спрямо предишна година, 26 са го понижили, 10 училищаса с резултат под 30 точки. По математика са се повишили на областно ниво, но само едно училище е с по-висок на национално ниво. Тревожното е обаче, че 33 училища са с резултат под 30 точки.

Колева отчете факта, че при НВО в Х клас мотивацията на учениците е много слаба, тъй като получените резултатите не им служат за никъде. Затова и отношението към този междинна проверка е недостатъчно сериозно. Една от целите през таз и година е именно повишаване на мотивацията на учениците.

Бяха представени и конкретните мерки които са предприети на регионално и общинско ниво.Едни от тях са създаване на училищни мрежи за взаимна професионална подкрепа и сътрудничество в различни области за развитието на образователните институции, както и координиране на работата с общините за преодоляване на проблема с непосещаването на училище. Колева подчерта, че особено внимание ще бъде обърнато върху планирането в училищата.

Лорета Колева каза, че реализацията на Държавния план-прием е в ход. На този етап планираните 61 паралелки ще бъдат реализирани. От тях 46 са професионални и 15 - профилирани. Тя допълни, че до12 септември се попълват свободните места, до 14 септември ще бъде утвърден самия план-прием.

Очакваният брой първокласници в областта е 1272, което е по- малко от предходната година.

По отношение на обезпечеността на педагогическите специалист, стана ясно, че до началото на учебната година ще бъдат заети всички обявени свободни места в училищата. Най- сериозен е недостигът на учителите по математика, информатика и информационни технологии.

В края на срещата Колева представи изготвения от експертите наръчник за младите учители и директори, който е бил представен на националното съвещание на МОН с началниците на регионалните управления. и ще бъде в помощ в планирането и организирането на дейността в учебните заведения. За първи път е изготвена и летописна книга на Регионалното управление, в която ще се отразява какво се случва през учебната година.

Лорета Колева пожела успешна нова учебна година и изрази увереност, че политиката на надграждане в образованието ще има по-добри резултати.