Конкурсът е от 2014-та година, като първоначално той епосветен на Въскресение Христово, каза Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“.

„За 2023/2024 година Светият синод прецени, че е удачно да се въведе нова конкурсна тема, а именно „Петдесетница- съшествието на Светия Животворящ Дух“ с цел участниците в конкурса, както малките деца, така и учениците от всички етапи на обучение да задълбочат своите размишления за третото Лице на Светата Троица-Светият Дух, да опознаят по-добре свързаните с Него празници, а именно Петдесетница и Свети Дух и да задълбочат своите занимания в изучаване рождения ден, историята на Православната църква и как Светия Дух действа вътре в църквата, водейки хората към праведност и към светост“.

Подробна информация за конкурса може да се намери на сайта на Българската патриаршия. С творбите, които са участвали, се организират благотворителни изложби, чрез които се набират средства за болни деца. Тази година средствата са за ремонт на детското отделение „Уши, нос гърло“ в ИСУЛ. Някои от най- добрите творби ще бъдат издадени в сборник.