Със званието "Почетен гражданин на община Враца" бяха отличени дългогодишният директор на врачанския филиал на Медицински университет - София проф. Пенка Маринова - заради приноса й за утвърждаване на Враца като академичен и образователен център.

Посмъртно призът бе връчен и на Огнян Бенински - за изграждането на съвременната градска среда във Враца.

Отличието "Наградата на Враца за 2019 г." получиха директорът на Дом на науката и техниката Евелина Васкова, дългогодишният треньор на ПОФК "Ботев" (Враца) Сашо Ангелов и музикалният педагог Олга Младенова.

"Днес всеки от нас съпреживява героизма и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници. Сигурен съм, че няма човек, който да остане безразличен пред мечтата на нашите предци да живеят в свободна и демократична държава, мечта, реализирана с много кръв и сълзи. Максимата – Децата са нашето бъдеще не е клише, защото всяко едно нещо, което е реализирано в последните три години е направено само с една единствена цел – превръщането на Враца в град, в който могат да живеят, работят и да се развиват нашите деца.

Пред нас има дълъг път, който трябва да извървим, за да постигнем целта ни - Враца да е пример за развиващ се град, гарантиращ сигурността на своите жители. Това няма как да го постигна сам или с моя екип, ако не усещам вашата подкрепа, градивна критика и желание за промяна. В днешния ден няма нужда от много думи, а от обединение. Уважаеми съграждани, нека заедно продължим започнатата промяна в нашия град! Само така ще бъдем достойни и горди наследници на нашите предци! Честит празник!", каза кметът Калин Каменов на тържествената сесия на Общинския съвет и благодари на общинските съветници за подкрепата в последните три години.

Програмата продължи с приветствия от всички представители на побратимените градове, както и от гостите на градове и области, които са партньори на Община Враца по различни проекти.

На заседанието на Общински съвет присъстваха още Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, народният представител Красимир Богданов, заместник-кметът на Община Враца Мария Попова, делегати от побратимените градове, почетни консули, председателят на Ученическия общински съвет, общественици и граждани.