До произвеждането на избора се стигна след като с Решение от 3 януари ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на Дацев, който в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет не бе изпълнил задълженията си по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Същият не бе предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на две търговски дружества.

В указания от Изборния кодекс срок,ОИК- Мездра регистрира и обяви двама кандидати за кметския стол- Васил Дацев, издигнат от Коалиция от партии „БСП за България“ и Ваня Николчова, издигната от ПП ГЕРБ.

Вацил Дацев бе избран за кмет на първия тур на местните избори на 29 октомври 2023 г. Тогава той бе издигнат от Коалиция от партии „Алтернативата на гражданите“.

Другият кандидат - Ваня Николчова, в края на месец февруари тази година бе избрана от ОбС - Мездра за временно изпълняващ длъжността „Кмет“ на населеното място.

От ОИК напомнят, че е осигурена възможност за транспорт и помощза избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването които не разполагат с автомобил. От общинска администрация е осигурен дежурен автомобил за придвижването им до секцията в изборния ден.

Заявки за транспорт и помощ в изборния ден могат да се правят на телефони 0910 9 25 21 и 0910 9 20 16

На 23 юни частични местни избори за кмет ще се произведат и във врачанското село Лиляче и за общински съветници в община Борован.