Япония отмени стотици международни и вътрешни полети и отправи предупреждение за евакуация към повече от 60 000 домакинства в южните региони на страната. Очаква се тайфунът "Ханун", който преминава с проливен дъжд и силни ветрове през остров Окинава, бавно да се насочи през следващите дни на запад и към столицата Токио.

По данни на Японската метеорологична агенция тайфунът се очаква да достигне южното крайбрежие на Южна Корея утре, след което да се придвижи със скорост 10 км в час към третия по големина в Япония остров Кюшу. Очакват се гръмотевични бури с валежи до 400 мм да ударят райони на Кюшу и съседния остров Шикоку през следващите 24 часа.

Районите на север като Осака и Нагоя също вероятно ще бъдат засегнати. Преустановено е движението на влаковете и фериботите за следващите няколко дни в тези региони, стотици полети също са отменени. Авиокомпаниите "Japan Airlines" и "All Nippon Airways", отмениха общо 222 полета, информират от МВнР.

Администрацията на град Нагазаки премести мястото за отбелязването на 78-ата годишнина от атомната бомбардировка на града от САЩ. Планираното за сряда събитие ще се проведе в закрит конгресен център. Тайфунът "Лан", който се движи със скорост на вятъра до 180 км/ч, също се очаква да достигне централна Япония в неделя, добавят от външното ни министерство.

Като значителен по-силен тайфун миналата седмица "Ханун" връхлетя южната японската префектура Окинава и редица други японски острови със скорост на ветровете от над 180 км/ч., причинявайки множество щети.

Николай Трифонов/БТА