© Община Лом

В Music Art Tabor музицират норвежкият джаз музикант и акордеонист Бьорн Петер Тосе, който се вдъхновява от българския фолклор, заедно с известните български джаз изпълнители Росен Захариев – Роко – саксофон, Борислав Петров – барабани, и Ивайло Риков – синтезатор. И в двата концерта се изяви и DJ Yveso с миксирането на интересни ритми, а във втория дигитална визуализация и 3D мапинг сътвориха артистите Анна Бачева и Елина Иванова.

Целта на пътуващия фестивал Music Art Tabor е чрез изкуство, култура, спорт и занаяти да се подобри достъпа до култура на ромските общности в малки населени места в България. Артистите от проекта представят комбинация от различни творчески инициативи и социални събития чрез интерактивни методи и синтез на различни изкуства, спорт и музика.

Началото на проекта беше поставено в София, в кварталите Орландовци и Факултета, а след Лом и с. Долни Цибър, Music Art Tabor ще гостува в с. Градец (община Котел), с. Драгиново (община Велинград) и с. Осиковица (община Правец).

„Взаимодействието и съпричастността между хората и приобщаващото отношение към различните етноси и култури е това, което ще насърчаваме да развиваме чрез творчески работилници и взаимодействия чрез изкуство и музика в нашите събития.

Голям е проблемът с елитаризацията на изкуството и културата и липсата на ясен достъп до културни събития на общностите в покрайнините на населените места. Като част от нашата стратегия за интегриране на такива общности и развитие на чувството им за принадлежност, нашият избор е пренебрегвани обществени места за взаимодействие през годините. Тъй като някои от тези места имат определена стойност за града ни от историческа архитектурна или естетическа гледна точка. Докосването до тях е докосване до географската памет на една култура, нация, общност и живеейки и социализирайки ги чрез изкуството, даваме възможност за преосмисляне на ценности, свързани с духа и историята на мястото, както и да обърнем внимание на нашите вътрешно пренебрежение и необходимост от приемственост и развитие чрез емпатия.“ – това е мисията на екипа на Music Art Tabor.

Всички събития се осъществяват със съдействието на Община Лом и са част от проекта “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”, който се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с програмен оператор Министерство на културата. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците.