Една от програмите "Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни научни списания и отворения достъп до научна информация" цели да повиши броят на научните публикации с автори от страната в авторитетни научни списания, реферирани или индексирани в световните бази данни Web of Science или Scopus. През първия етап финансиране са получили 31 висши училища и научни организации, а след преглед и оценка на постъпилите отчети във втория й етап ще продължат участието си 28 от тях. За целта се отпускат 3 782 616 лв.

Национална програма "Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки" развива висшето образование, науката и иновациите в сферата на математическите науки чрез провеждане на дейности за взаимодействие между образование, наука и иновации. За втория етап от нея се отпускат 700 000 лв.

Програмата "Интелигентно животновъдство" предоставя иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство, което да намали необходимите човешки ресурси и въздействието върху околната среда. За реализирането на следващия (трети) етап са одобрени 1 200 000 лв. За продължаване на научните изследвания, насочени към приложението на изкуствения интелект в земеделието, подобряване на управлението на почвите, качеството на водите и ограничаване ползването на торове и пестициди по програма "Интелигентно растениевъдство" се отпускат 1 500 000 лв.