Голямата изненада беше на Дедо Скръц от Враца. Той измайстори неподражаемата лютика със сирене, парени сухи чушки, масълце и руйнали дуди. Добавени са магданоз, копър, киселец, чесън, сини сливи, бабина душица и балканска чубрица. Другото ястие, излязло изпод ръцете му е качамак с джанки.
„Този вид готвене на бавен огън в керамични съдове с народни продукти ни е спасил през вековете. Никога не забравяме душичината, патрон на фестивала“, каза Ели Лозанова. Вдъховителката феста се похвали и с международното жури от майстори от аеята на занаятите със сириец, който облича чаши и бутилки в кожа от Русе. Ели Лозанова получи награда от зам.-кмета Тихомир Антонов.
Тази година по нейна инициатива фестивалът се организира съвместно с Клуба на любителите на кафе и дебели книги от Монтана. Сред тях е и Георги Костодинов от Чипровци. Авторите раздадоха автографи.