В концерта, с който Община Монтана ще чества 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, ще участва Духов оркестър „Дико Илиев“ с диригент Пламен Крумов. В програмата му са включени любими произведения на неговия патрон, както и на композиторите Николай Братанов, Атанас Бояджиев, Джон Филип Соса, Ренато Солия. Ефектът от изпълненията на оркестъра ще бъде допълнен от Мажоретен състав към Общински младежки дом с ръководител Луиза Стефанова.

Красотата и богатството на българския фолклор ще разкрият Танцов ансамбъл „Ситница“ с хореограф Христо Иванов и Народен хор „Пъстренец“ с диригент Петя Илиева. С изпълненията си те ще пренесат публиката в тракийска, шопска, пиринска и северняшка етнографски области.

Концертът, с който Община Монтана ще отбележи един от най-важните дни в празничния календар, ще бъде повод да се припомни значението на най-успешния дипломатически акт от 22 септември 1908-ма. Той е закономерен финал на национално-освободителните борби на българския народ и пример за държавническа мъдрост. Община Монтана кани всички граждани на събитието. Присъствието им ще е израз на признателност към онези, които са допринесли за независимостта на България.