Инициаторите вече обявиха кампания за набиране на средства, по предварителни изчисления мемориалът ще струва около 15 000 лв.

„Това е най-малкото, което можем да направим за жертвите на комунистическия режим”, каза Антоанета Коцина от инициативния комитет.

В мемориала ще бъде вградена капсула с имената на хора от област Монтана, които са станали жертва на комунистическия режим. Вече са събрани данни за много от тях. Все още никой не е установил колко точно са избити и хвърлени в кладенец в местността Бучка през 1944 и 1945 година.

„Ако имате информация и документи за такива хора от вашето населено място можете да ни се обадите.”, призовават от инициативния комитет.

Идеята за изграждането на мемориал на жертвите на комунистическия режим е от преди 10-ина година. Борис Ангелов, председател на инициативния комитет, внася в общинския съвет. На 5 януари 2010 г. искане за отреждане на място за паметника. Пет години по-късно общинският съвет взема решение паметникът да бъде издигнат в градинката при храма „Свети Свети Кирил и Методий”. След решението на общинския съвет привърженици на леви партии организираха протест.

От 2011 г. на 1 февруари България почита жертвите на комунистическия режим.