© Община Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова се обърнаха с към множеството хора, събрали се на площада за най-обичания български празник.

„Приемането на християнската вяра и славянската писменост са двата най-важни процеса, които още ІХ век определиха принадлежността на нашата държава към европейската цивилизация, заяви в словото си кметът Живков. Това не би могло да се случи без великото дело на солунските братя Кирил и Методий и техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Те са началото на плеяда от книжовници и будители, на които днес отдаваме своята почит“, каза още Живков.

По повод 24 май всяка година община Монтана награждава заслужили учители и дейци на просветата и културата с почетна значка. Тази година отличието се връчва на директора на икономическата гимназия Веселка Иванова, на директора на ХІ детска градина Нели Иванова, на директора на VІІ средно училище Станка Сретениева, на преподавателя от езиковата гимназия Елка Бабачева и на хореографа Гергана Тонева.

Празникът продължи с тържествен концерт.