Малко над 1/3 от територията на страната е покрита от икономически центрове, като в тях се произвежда 86% от продукцията на страната Останалите близо две трети от страната е икономическа пустиня. Сред 28-те области на страната, които са разделени на преобладаващо-селски, междинни и преобладаващо-градски са анализирани социално-икономически показатели на база обезлюдяване, безработица, доходи и бедност.
Прогнозите за развитието на 7 области са песимистични, като има сериозна опасност дори от влошаване на социално-икономическото положение и изоставане в сравнение с развитието на останалите територии на страната. Проблемът е, че сред тях попадат едни от най-производителните региони на страната като Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Сливен, Ямбол и Търговище.

Затова специалистите препоръчват заедно с финансирането по Оперативните програми са необходими и мерки, които да се приложи в най-силно засегнатите територии на страната, за да се спре изоставането и забавянето в сближаването, както и да преобърне негативната посока на социално-икономическо влошаване в тези райони.

Източник: novinitem.com